top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Green

Vücudumuzun Orkestra Şefi: Tiroid

Merhaba sevgili takipçilerim.

25 Mayıs, Dünya Tiroid Günüydü ve bu konuda bazı bilgiler paylaşacağımı söylemiştim.




Tiroid boğazımızda, adem elmasının tam arkasında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Vücutta pek çok şeyi düzenlediği için, tiroid bezinin doğru çalışmaması çeşitli sorunlara neden olabilir. Enerjinin kullanımı, vücut sıcaklığı, açlık hissi gibi konularda tiiroid büyük rol oynar. Bu yüzden açıklanamayan kilo alımı ve yorgunluktan şikayetçiyseniz ilk baktırmanız gereken şeylerden biri tiroid fonksiyonunuz olmalı.


Tiroidin metabolizmanızı bu kadar etkilemesinin nedeni, enerji üretiminde kullanılan çok önemli bazı hormonları üretiyor olmasıdır. Tiroid bezinde üretilen en önemli iki hormon T3 ve T4’dür ve oksijen ve kalorileri enerjiye çevirmekte rol oynarlar. Bu enerji, psikolojiniz, libidonuz, zihinsel faaliyetleriniz, sindirim sisteminiz ve daha pek çok vücut fonksiyonunuz için çok önemlidir. İyot ve selenyum gibi bazı maddeler, tiroid bezinizin doğru çalışıp bu hormonları doğru miktarda üretebilmesi için çok önemlidir. Yapılan araştırmalar, çok fazla ya da çok az iyotun tiroid bozukluğuna neden olabildiğini göstermektedir. Aynı şekilde B vitaminleri, çinko ve bazı diğer minerallerin de tiroid bozukluğuyla ilişkisi olduğu saptanmıştır. Vücudunuzda süregelen herhangi bir enflamasyon da hem tiroid hem de genel olarak otoimmün hastalıklarında belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. Buna örnek olarak geçirgen barsak sendromunu verebiliriz. Kendi hastalarımı tedavi ederken ilk önce sindirimden başlamamın en büyük nedeni budur.


En yaygın tiroid problemlerini iki grupta inceleyecek olursak, hipotiroidizm yani tiroidin az çalışması ve hipertiroidizm yani fazla çalışması şeklinde sıralayabiliriz. Başka tiroid hastalıkları da mevcut olmakla birlikte genellikle onlar da bu iki kategoride yer alabilirler.

En yaygın olan kategori hipotiroidizm yani tiroid bezinin normalden az çalışması durumudur. Daha çok kadınlarda görülen ve vücudun yavaşlaması olarak da tarif edebileceğimiz bu tiroid rahatsızlığının bazı belirtileri şunlardır:


Kilo alımı

Sürekli bir yorgunluk ve uyuşukluk hali

Sisli beyin yani net düşünememek, unutkanlık, hafıza sorunları vs

Normalden fazla üşüme hissi

Kabızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları

Kısırlık

Depresyon

Endişe bozukluğu

Kısık ses

Saç ve ciltte kuruluk, saçta dökülme

Kaslarda zayıflama

Kaslarda ve eklemlerde ağrı


Sonraki paylaşımlarımda diğer tiroid hastalıklarından ve bunlara fonksiyonel tıp açısından bakışımızdan bahsedeceğim. Lütfen sayfamı takip etmeye devam edin.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page