Deniz Green
İnkontinans (idrar kaçırma) ve 7 Doğal Tedavi Yolu
Bazı sağlık sorunları ne yazık ki utanç verici olabiliyor. İnkontinans yani idrar kaçırma da bunlardan biri. Kadınlarda daha yaygın gördüğümüz ve orta yaşa yaklaşan kadın hastalarımızın sıkça şikayet ettiği rahatsızlık verici bir durum ve önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağı düşünülmekte.

İnkontinans 20 ve 30larındaki kadınların %10unda görülürken, 85 yaşını geçmiş olanların en az %25’inin bu sorunu yaşadığını biliyoruz. İdrar kaçırma konusunu daha az su içmekle çözmeye çalışan yaşlı hastalarımız, susuzluğun sebep olduğu kafa karışıklığı ve denge sorunu nedeniyle düşerek çok daha ciddi sorunlar yaşayabiliyorlar.
İnkontinansa sebep olan faktörlerden bazıları:
1. Doğal doğum, özellikle birden fazla ve kısa aralıklarla olduğunda ve bebeğin iri olduğu durumlarda. Benzeri şekilde uzun süren doğumlar, forsep kullanımı gibi durumlarda da bölgedeki sinirler zarar görebileceğinden inkontinansa neden olabiliyor.
2. Menopoz. Estrojen eksilmesi vajinal kaslarda zayıflamaya, dolayısıyla da idrar kaçırmaya neden olabiliyor.
3. Genetik sebepler, yani annesinde, kız kardeşlerinde inkontinans sorunu olan kadın hastalarımızda idrar kaçırma şikayetine daha çok rastlayabiliyoruz. Ama daha önceki paylaşımlarımda da belirttiğim gibi, genlerimizin kurbanı olmayı reddediyoruz
Genelleyecek olursak 3 tip idrar kaçırma olduğunu söyleyebiliriz:
1. Öksürme, ayakta durma, egzersiz yapma, sıçrama, zıplama, gülme gibi eylemlerin tetiklediği ve anatomik nedenleri olan idrar kaçırma vakaları. 2. İdrar torbası kaslarının aşırı aktif olduğu ve çabuk kasılarak hasta tuvalete yetişemeden idrarı bıraktığı durumlar, ki bunlar daha çok nörolojik yanı baskın olan durumlardır. 3. Üstteki durumların karışımı olan ve en çok rastladığımız idrar kaçırma tipi.
Peki idrar kaçırma sorununun önüne geçmek için ne yapmalı? İşte size birkaç öneri:
1. İdrar torbasının duvarlarını tahriş ederek inkontinansa sebep olan idrar söktürücü gıdalardan uzak durun. En bariz örnekler kafein içeren içecekler, yani çay, kahve vs 2. Su alımınızı gözden geçirin. Çok fazla su içmek kadar çok az içmek de bu soruna sebebiyet verebilir. İdrar torbasında biriken ve yoğunlaşan idrar, mesanenin duvarlarını tahriş ederek inkontinansa yol açabilir. Tuvalete gittiğinizde idrarınız koyu renk olmamalı. Tabii ilaç ve vitamin kullanımı durumlarının olmadığını varsayarsak. 3. A vitamini mukoza dokusunu desteklediği için iyi bir mesane dostudur 4. Kuşkonmaz, enginar, karpuz, yeşil çay, marul, salatalık, maydonoz ve elma sirkesi gibi idrar söktürücü gıdalardan uzak durun. (Bu örnekte de gördüğünüz gibi doğal besinler sizin için iyi olmalarına rağmen bazı durumlarda ve bazı kişiler için doğru seçim olmayabiliyorlar) 5. İdrardaki atık yoğunluğunu artıran her türlü katkı maddeli gıdalardan uzak durun. 6. Geceleri idrar sorunu yaşıyorsanız yatmadan 2 saat önce su içmemenizde fayda olabilir. 7. Pelvik taban kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın. Bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse, kaslarınızı idrarınızı tutmaya çalışıyormuş gibi kasıp 10 saniye ya da yapabildiğiniz kadar bu pozisyonda kalıp sonra kendinizi serbest bırakacaksınız. Bunu 10 kere tekrarlayın ve günde en az 2 kez yapmaya çalışın. Otobüste, misafirlikte ya da iş yerinde yapabilirsiniz. Merak etmeyin, kimse farketmez :)
Sağlıklı günler dileğiyle şimdilik hoşçakalın
#inkontinans #idrar #idrarkaçırma #idrarsöktürücü #mesane #mesaneduvarı#idrartorbası
Fotoğraf: Hafidz Alifuddin, pexels.com