Deniz Green
Sindirime Yeni Bir Bakış
Güncelleme tarihi: 28 Nis 2019
Konu ister hayat içinde bulunduğumuz nokta, ister günlük yaşam, egzersiz ya da beslenme olsun, Çin Tıbbı ‘bilinç’ kavramına çok önem verir. Beslenme konusu da farklı değildir.
Bilinçli beslenmeyi pek çok açıdan inceleyebiliriz. Doğru şeyler mi yiyoruz? Doğru zamanda mı yiyoruz? Doğru şekilde mi yiyoruz? Bu konuda eminim hepinizin biraz fikri vardır. Bugünkü yazımda ne yediğimizden ziyade nasıl yediğimiz konusu üzerinde durmak istiyorum: Çin Tıbbına göre, sindirim enerjisini negatif yönde etkileyen unsurlardan biri özensiz, bilinçsiz ve stresliyken yemek yemektir.

Yemek yerkenki halinizi düşünün şimdi. Sabahları hızlıca atıştırıp çocuklarla okula mı koşuyorsunuz? Öğle arası bir an önce işe dönüp masanızda yığılı dosyaları bitirmek için hızlıca mı yemek yiyorsunuz? Ya da yerken kafanızı kurcalayan bir şeyle mi meşgulsünüz? İşyerinde olan bir olay belki, sevgilinizle yaşadığınız bir sorun, ya da maddi bir sıkıntı? Kafanız bu sorunlarla meşgulken önünüzdeki yemeğin tadına, kokusuna, yumuşaklık ya da sertliğine dikkat ediyor musunuz? Muhtemelen hayır. Peki hızlıca çiğneyip 5 dakikada sofradan kalktıktan sonra vücudunuzda bir değişiklik hissediyor musunuz? Hissetmeseniz bile bazı şeyler olduğuna bahse girerim.
Stresli bir kafa veya ortam, sağlıklı sindirim için gerekli olan vücut ve beyin arasındaki iletişimi etkisiz kılar. Nasıl mı? Fizyolojik anlamda açıklayacak olursak, sindirim iki şekilde meydana gelir: Mekanik ve kimyasal olarak. Sindirim ağızda başlar. Yemek, dilinizin, dişlerinizin ve tükürük bezlerinizin yardımıyla bir ön sindirim işleminden geçerek midenize doğru yol alır. Dişlerinizin başrolde oynadığı bu bölüm sindirimin mekanik kısmıdır. Enzimler ve asitlerle gıdanın öğütülüp kana karışacak hale getirilmesi ise kimyasal aşamadır. Eğer siz stres ve acele ile yeterince çiğnemeden yemeği yemek borusundan aşağı gönderirseniz, değerli sindirim enerjinizi biraz ziyan etmiş ve biraz da zorlamış olursunuz. Çünkü, siz yemeği çiğnediğinizde tükürük bezleriniz harekete geçer ve salgıladıkları enzimlerle, dişlerinizin de yardımıyla yemeği küçük parçalara ayırmaya, yumuşatmaya ve sindirmeye başlarlar. Bu durum, sindirim sisteminizin diğer organlarının da beyin tarafından uyarılıp gerekli maddeleri salgılamaya başlamasına yardımcı olur. Midenizde ve barsaklarınızda sindirime destek amacıyla kullanılan enzimler ve asitler salgılanmaya başlar. Ağızda iyi öğütülerek kimyasal sindirime hazırlanmış gıdanın, mide ve barsaklarda sindirimi ve kana karışması böylelikle daha kolay olur. Dolayısıyla, gaz, şişkinlik gibi sorunlar bazı durum ve kişilerde, sadece yemeği daha iyi çiğnemek suretiyle bile bertaraf edilebilir.
Bu nedenle yemeğe ayıracağınız zamana özen göstermenizde her zaman fayda vardır. Bir şey yemek için oturduğunuzda:
- Düşünün: Aç olduğunuz için mi yiyorsunuz, yoksa stresli bir durum karşısında biraz rahatlama sağlamak için mi? - Aynı anda başka şeylerle uğraşmayın - Önünüzdeki yemeğe tüm duyularınızla odaklanın. Yemeğin kokusu, tadı, tazeliğine dikkat edin - Yavaş ve uzun çiğnemeye çalışın (ideal olarak 20 saniye ve üzeri)
Bu noktalara dikkat etmek suretiyle sindirim sisteminize, dolayısıyla genel enerjinize ve sağlığınıza da destek olursunuz. Etkili ve sağlıklı sindirim, daha sağlıklı kilo ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi demektir.
Sağlıklı günler dilerim
#sindirim #şişkinlik #gaz #çiğneme #çintıbbı
Görsel: pexels.com