top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDeniz Green

Akciğer ve Yas


Çin Tıbbı’nın en ilginç yönlerinden biri, organlara atfettiği duygulardır. Bu düşünceye göre her organ belirli duyguları içinde barındırır ve yönetir. Örneğin karaciğer öfkeyi, pankreas çok düşünmeyi ve endişeyi, böbrek korkuyu, akciğer ise yas duygusunu ve üzüntüyü yönetir.

Garip

Hollywood’un orijinal Superman’ini hepiniz hatırlarsınız. Serinin unutulmaz aktörü Christopher Reeve 1995 senesinde bir at yarışı esnasında atından düşerek felç olmuş ve yıllarca tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu. Kendisinden 9 yaş küçük eşi Dana Reeve yıllar süren bir özveriyle eşine baktı, ta ki 2004 senesinde Christopher Reeve vefat edene kadar. Dana Reeve, sağlıklı ve hayatında hiç sigara kullanmamış genç bir kadındı, ancak çok sevdiği eşinin ölümünden 1 yıl sonra dünyaya akciğer kanseri olduğunu açıklayacaktı. Ve dünyayı şaşkınlığa ve üzüntüye boğan bu açıklamadan iki sene sonra, henüz 44 yaşındayken hayatını kaybetti.


Dana Reeve’in yaşama veda ettiği 2006 senesi, benim için de zor bir seneydi. Çünkü ben de babamı aynı kanser tipinden ve aynı yıl kaybettim. Babam teşhisinden birkaç yıl önce kardeşini kaybetmişti. Bir sene önce de çok sevdiği, her fırsatta ne kadar özel bir hayvan olduğunu vurguladığı köpeği Garip bir ameliyat esnasında hayatını kaybetmiş, babamda onarılmaz bir yara bırakmıştı. O zamanlar ben Çin Tıbbı ile henüz tanışmamıştım ancak İngiltere hastanelerindeki işim nedeniyle konvansiyonel tıpla ve doktorlarla her gün iç içeydim. 2005 yılında babama akciğer kanseri teşhisi konulması bütün ailede ve elbette bende de büyük şaşkınlık yaratmıştı. Hem annesi hem de babası hala sağdı. Ailesinin iki tarafında da kanser vakası yoktu ve üstelik babam yaşını göstermeyen, dinç, gür sesli ve enerjik bir adamdı. Değil kanser olmak, 100 yaşına kadar yaşayacağı gözüyle bakardı etrafındakiler, “Sen bizi gömersin” derlerdi. Kemoterapi dahil, aklımıza gelen her türlü tedavi yöntemini denedik ancak kendisini kurtaramadık. 1 Mart 2006’da henüz 59 yaşında aramızdan ayrıldı.


Bu büyük şok beni insan sağlığı üzerinde daha fazla ve daha derin düşünmeye ve araştırmaya sevketti. İngiltere’de tercümanlık yaptığım karaciğer nakli olan bir hastamın munis ve sessiz görünüşlü bir adamdan, öfkeli ve saldırgan birine dönüşmesine şaşkınlıkla şahit olduğumu ancak buna anlam veremediğimi hatırlıyorum. Ne zaman ki Çin Tıbbı ile tanıştım, işte o zaman geçmişte cevaplarını bulamadığım soruların yanıtlarını bulmam, eksik parçaları birleştirmem ve insanın beden ruh duygu birliği ile bir bütün olduğuna kani olmam mümkün oldu. Bu nedenle hastalarımı tedavi ederken duygusal hayatlarına her zaman dikkat eder, dengeli bir duygusal yaşama ulaşmaları için gerekli gördüğüm tavsiyelerde bulunmaya çalışırım.


Duygularınızın organlarınızı, ve organlarınızın sağlığının da duygularınızı etkileyeceğini lütfen unutmayın. Hepinize sağlıklı günler dilerim.


#akciğer #yas #üzüntü #kayıp #kanser #akciğerkanseri #Garip

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page